Edit

Hakkımda

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devle…

İletişim

Kalp Krizi ve Koroner Baypas Ameliyatı

Kalp Krizi ve Koroner Baypas Ameliyatı

Kalp Krizi ve Koroner Baypas Ameliyatı

Kalp Krizi, Kalbimizi besleyen ve koroner arter adını verdiğimiz çapları 2-3 mm arasında değişen damarların tam olarak tıkanması sonucu kalbimizde bu damarların beslediği bölgelere kan akımının kesilmesi sonucu ortaya çıkan tablodur.

Sıklıkla, bu damarların tam olarak tıkanması damar içerisinde zamanla gelişen  “aterom plağı” adını verdiğimiz kireçlenmelerin ani olarak yırtılması ve bu plağın üzerine kan pıhtısının oturması ile ortaya çıkar.

Kalp Krizi Belirtileri Nedir? 

  • Göğüs bölgesinde sıkıştırıcı tarzda ağrı ve basınç hissi
  • Ağrının omuzlar, boyun, çene, dişler ve üst karın bölgesine doğru yayılması
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi ve bulantı hissi
  • Terleme

Genellikle kalp krizi ağrısı 15 dakikadan fazla sürer ama bazen hiç belirti vermeyebilir de…

İlk yapmanız gereken 112 Acil hattını aramaktır. Eğer arama imkanınız yoksa en yakınınızdaki kişiden sizi en kısa sürede bir hastaneye götürmesini isteyiniz. Araç kullanmayınız. Eğer Aspirin allerjiniz yoksa ve yanınızda varsa bir tablet aspirin çiğneyiniz. Önceden kalbi besleyen damarlarınızda tıkanıklık olduğunu biliyorsanız vede doktorunuz size nitrogliserin hapı ( dil altı ) verdiyse hemen alınız.

Unutmayınız ki hayat tarzınız kalp sağlığınızı belirleyen en önemli faktördür. Sizi kalp krizinden koruyacak önlemleri almanız sizin elinizdedir.

  • Sigarayı bırakınız
  • Kan basıncınızı ( tansiyon ) kontrol altında tutmaya özen gösteriniz
  • Kolesterol düzeyinizi kontrol ettiriniz
  • Kan şekerinizi kontrol altında tutunuz
  • Her gün düzenli egzersiz yapmaya özen gösteriniz
  • Aşırı kilodan uzak durunuz
  • Dietinize dikkat ediniz

Kalp Krizi Geçiren bir hasta mutlaka tam teşekküllü bir hastanede tedavi altına alınmalıdır. Koroner anjiyografi adını verdiğimiz tanı yöntemi ile hangi damarlarda ne derecede darlık olduğu tespit edilmelidir. Sonrasında bu tetkik sonucuna göre hastaya stent ya da koroner baypas ameliyatı uygulanmalıdır. Genellikle şeker hastalığı olan, kalp kasılması bozulmuş hastalarda çok sayıda vede uzun darlıklar var ise koroner arter baypas adını verdiğimiz ameliyat daha uygun bir seçenek olarak kabul edilir. Koroner arter baypas ameliyatı açık ya da kapalı baypas ameliyatları teknikleri kullanılarak gerçekleştirilebilir. Hastanın durumuna göre en uygun teknik hangisi ise o uygulanır.

 

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik dev…

Mesaj Gönder
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara