Son zamanlarda özellikle sosyal medyada çok sık duymaya başladığımız bir ifade. Kapalı Baypas Ameliyatı. Hastalarımdan bu yönde sıkça sorular ve talepler almaya başladığım için bu konuda bilgilendirme yapma gereği duydum. Tıp literatüründe “Kapalı Baypas” ameliyatı diye bir ifade bulunmamaktadır. Ancak…
Kalp Nasıl Bir Organdır? Kalbimiz vücudumuza kan pompalayan motor organdır. Aslında kalp, özel bir yapısı olan kastır. Kan ise vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan oksijen ve besinleri diğer organlarımıza taşımaktadır. Kalbimiz tüm hayatımız boyunca hiç durmadan bizim için çalışır.…
KORONER ARTER HASTALIĞI VE KORONER ARTER BYPASS AMELİYATI Koroner arter hastalığı, kalp kasını besleyen ve koroner arter adı verilen bir veya birden fazla atardamarda daralma veya tam tıkanma durumudur. Hastalığın esas nedeni “ateroskleroz” adı verilen damar sertliğidir. Koroner arterler içerisinde zaman içerisinde olusan yağ birikimleri…
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İsbir, kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan koroner bypass cerrahisi ve stent uygulamaları hakkında merak edilenleri anlattı. Stent mi bypass mi uygulanacağına nasıl…
KALP KAPAKLARI NELERDİR? Kalbimiz dört odacıktan oluşan bir kas pompasıdır. Kalp kapakları kalbin içerisinde ve kalpten çıkan ve vücudumuza kan dağıtan Aort ve Pulmoner arter adını verdiğimiz damarlar arasındaki kan akışını düzenleyen yapılardır. KAÇ TANE KALP KAPAĞIMIZ VARDIR? Vücudumuzda dört tane…
Mitral kapak hastalıklarını daha iyi açıklayabilmek için öncelikle kalbin çalışması hakkında kısaca bilgi vermenin faydalı olacağını düşünüyorum. İnsan kalbi dört odacıktan oluşan bir pompadır. Kalbimizde bu odacıklar ve kalpten çıkan iki büyük damar arasında kan akımını düzenleyen ve akımın tek bir yönde olmasını sağlayan…
İnsan kalbi dört odacıktan oluşan bir pompadır. Kalbimizde bu odacıklar ve kalpten çıkan iki büyük damar arasında kan akımını düzenleyen ve akımın tek bir yönde olmasını sağlayan kapaklar bulunur. İnsan dolaşımındaki kan öncelikle kalbin sağ kulakçığına (atriyum) gelir. Buradan triküspid kapak…
Aort Anevrizması (Genişlemesi) Anevrizma damar genişlemesi anlamına gelir. Aort anevrizması kalpten çıkan ana damar olan Aortanın çapındaki genişlemedir. Aort damarı, kalpten çıktığı noktadan itibaren önce göğüs boşluğu içerisinde sonrasında karın boşluğu içerisinde seyreder. Aortanın kalpten hemen çıktığı noktadan başlayıp beyine giden damarlar ayrılmadan…
ABDOMİNAL AORT ANEVRİZMASI NEDİR ? Abdominal Aort Anevrizması hayatı tehdit eden çok ciddi bir hastalıktır. Aort damarı kalbimizden çıkan ve vücudumuza kan götüren ana damardır. Aort kalbimizden çıktıktan sonra önce göğüs boşluğunda, sonrasında ise karın boşluğunda seyreden vücudumuzdaki ana damardır.…
DAMAR HASTALIKLARI İnsan vücudunda iki türlü; damar sistemi vardır. Birincisi temiz kanı taşıyan ve atardamar ( arteryel sistem ) adı verilen sistem, diğeri ise kirli kanı taşıyan ve toplardamar ( venöz sistem ) adı verilen sistemdir. Ayrıca lenf sıvısını taşıyan bir lenfatik sistemde mevcuttur. ATARDAMAR HASTALIKLARI Atardamar hastalıklarını periferik ve serebrovasküler hastalıklar olarak iki ana gruba ayırabiliriz.…