DAMAR HASTALIKLARI
İnsan vücudunda iki türlü; damar sistemi vardır. Birincisi temiz kanı taşıyan ve atardamar ( arteryel sistem ) adı verilen sistem, diğeri ise kirli kanı taşıyan ve toplardamar ( venöz sistem ) adı verilen sistemdir. Ayrıca lenf sıvısını taşıyan bir lenfatik sistemde mevcuttur.
ATARDAMAR HASTALIKLARI
Atardamar hastalıklarını periferik ve serebrovasküler hastalıklar olarak iki ana gruba ayırabiliriz. Eğer bacak damarlarına giden atardamarlarda bir tıkanıklık söz konusu ise genel anlamda buna (bacak damar tıkanıklığı) periferik arter hastalığı adı verilir. Eğer kalpten çıkıp beyine giden damarlarda ve dallarında (Karotis Arter=Şah damarı) bir tıkanıklık söz konusu ise buna serebrovasküler hastalık adı verilir. Atardamar hastalıklarına yol açan en önemli etken damar sertiğidir (ateroskleroz).
Toplardamar Hastalıkları
Toplardamar hastalıkları genellikle bacaklarda görülen hastalıklardır. Kronik venöz yetmezlik, Varis, İç varis gibi isimlerle bilinmektedir. Aslında bu 3 hastalık aynı grup içinde yer almaktadır. Varis olarak adlandırdığımız klinik tabloda bacaklarda kalın yeşil damarsal yapılar belirgindir. Kronik Venöz yetmezlikte ise bu damarlar belirgin olarak görülmese bile bacaklarda ağrı ve ödem şikayeti vardır.
Toplardamarların bir diğer önemli hastalığı ise Derin Ven Trombozu adını verdiğimiz toplardamarların pıhtı ile tıkanması sonucu ortaya çıkan çok önemli hastalıktır. Genellikle uzun süreli hareketsizlik ve büyük ameliyatlar sonrası ortaya çıkar. Gene hastalığın önemli bir sebebi genetik olarak kanda pıhtılaşmaya neden olan hastalıkların varlığıdır.