Edit

Hakkımda

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devle…

İletişim

Mitral Kapak Hastalığı

Mitral Kapak Hastalığı

Mitral Kapak Hastalığı

İnsan kalbinde kan akımının doğru yönde olmasını sağlayan dört kapak bulunmaktadır. Bu kapaklar; mitralaorttriküspit ve pulmoner kapak olarak adlandırılmaktadır. Bu kapaklar yeteri kadar açılıp kapanmadıkları durumlarda çeşitli problemlere neden olabilmektedir. Mitral kapak; sol kalpte sol karıncık ile sol kulakçık arasındaki kapaktır. Akciğerde temizlendikten sonra mitral kapaktan kalbin son karıncığına ulaşan kan aort kapak sayesinde aort damarına ve tüm vücuda yayılmaktadır. Peki mitral kapak hastalıkları nelerdir?

MİTRAL KAPAK HASTALIKLARI NELERDİR?

Temelde kanın geriye kaçmasını engelleyen kalp kapaklarında çeşitli durumlarda problemler yaşanabilmektedir. Başlıca mitral kapak hastalıklarımitral kapak darlığı ve mitral kapak yetmezliğidir. Kireçlenmeye bağlı mitral kapak problemi mitral kapak darlığı olarak adlandırılırken; mitral kapak dokusunun zayıflaması mitral kapak yetmezliği olarak tanımlanmaktadır.

MİTRAL KAPAK YETMEZLİĞİ NEDİR?

Mitral kapak yetmezliği, sol kulakçıktan sol karıncığa geçen kanın; sol kulakçığa geri kaçması durumudur. Bu durum kontrol altına alınmadığı ve tedavi edilmediğinde sol kalp çapı genişleyebilmekte ve kalbin kasılma gücü zayıflamaktadır. Erken evre mitral kapak yetmezliğinde ilaçla tedavi uygulanırken ilerleyen dönemlerde cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Mitral kapak yetmezliğinde tanı ekokardiyografi ile konulmaktadır. İki türlü ekokardiyografi vardır. Birincisinde ekokardiyografi işlemi göğüs duvarından yapılır. Buna “transtorasik” adı verilir. İkincisi ise yemek borusundan yapılır ve “transözafageal” ekokardiyografi işlemi adını alır. Transözafageal ekokardiyografi özellikle mitral kapaktaki bozukluğu daha detaylı saptamamıza olanak tanır. Değerlendirme sonucunda mitral kapağın cerrahi tedavisi iki şekilde uygulanabilmektedir; Bu tedaviler, mitral kapak tamiri veya mitral kapak değişimidir. Kalp kapak tamiri ile tedavi seçeneği hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanımının önüne geçer. Bununla birlikte mekanik kapak ile, kalp kapak değişimi sonrasında hastalar ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak durumundadır.

MİTRAL KAPAK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ

  • Mitral kapak yetmezliği probleminin hastada neden olduğu şikayetler ve açığa çıkardığı belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
    • Nefes darlığı
    • Çarpıntı
    • Yokuş çıkmak, merdiven çıkmak ve koşma ile açığa çıkan nefes darlığı; bu durum hastalığın ilerlemesi sonucunda hareket kısıtlayıcı olabilmektedir.
    • Kalp ritminde düzensizlik
    • Geceleri sırt üstü yatamama ve yüksek yastık tercih edilmesi (akciğer ödemi, öksürük krizi)

MİTRAL KAPAK AMELİYAT SEÇENEKLERİ

Mitral kapak yetmezliği teknolojinin tıp alanına yansıması ve birtakım gelişmeler sonucunda farklı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Söz konusu tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir;

  • Mitral kapak darlığında balonla kapağın açılması,
  • Cerrahi yöntemler ile kapağın tamir edilmesi ya da değiştirilmesi. Burada robotik yöntemler ve minimal invaziv teknikler kullanılabilir.
  • Mitral kapak yetersizliklerinde kasıktan girilerek kapağın mandallanması

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik dev…

Mesaj Gönder
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara