Varis hastalığında tedavi prensipleri çok eski yıllardan beri geçerliliğini korumaktadır. Son 20 yılda ise, özellikle lazer teknolojisinin gelişimine paralel olarak varis tedavisi hasta açısından oldukça konforlu bir noktaya gelmiştir. Varisde tedaviye yaklaşımda konservatif yöntem olarak adlandırabileceğimiz, varis çorabı ve ilaç tedavisi ile hastanın şikayetlerini kontrol altında tutmak veya girişimsel yöntemlerle şikayete yol açan damarı ortadan kaldırmak şeklinde özetleyebileceğimiz iki temel yöntem mevcuttur.
Konservatif Yöntem
Burada temel nokta hastalığın yol açtığı şikayetleri kontrol altında tutmaktır. Genellikle hastalığın erken dönemlerinde ve estetik açıdan hastayı çok rahatsız etmeyen aşamalarda tercih edilen bir tedavi şeklidir. Varis çorabı ve ilaçlarla hastanın ağrı ve ödem gibi şikayetleri kontrol altına alınır.
Girişimsel yöntem
Daha çok estetik açıdan şikayetlerin ön planda olduğu hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Hastalıklı damarları ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu şekilde hem estetik açıdan hastayı rahatlatır, hemde ağrı ve ödemi ortadan kaldırır.
Girişimsel tedavi öncesi yapılan bacak damar ultrasonografisi tedaviyi planlamak açısından önem taşır. Girişimsel tedaviye uygun hastalarda hastalığın olduğu toplardamar ( vena safena magna ve/veya parva ) ve/veya yan dallarına yönelik işlemlerle varis hastalığı tedavi edilir. Burada hastalıklı damara ve yan dallara aynı seansda veya farklı seanslarda yaklaşılır.
Pake adını verdiğimiz yan dalların belirgin olduğu ama bu yan dalların kaynak aldığı esas damarın çok genişlemediği veya kaçağın fazla olmadığı durumlarda sadece yan dallar çıkarılarak esas damar korunabilir. Burda en önemli sorun tekrar etme oranının diğer yönteme göre daha fazla olmasıdır. Öte yandan esas damarın genişlemiş olduğu ama yan dalların çok belirgin olmadığı hastalarda ise varisli damarın çıkarılması ve yan dalların izlenmesi tercih edilen bir yöntemdir.
Varis hastalığı hayati öneme haiz bir hastalık değildir. Kişinin hayat kalitesini bozan bir hastalıktır. Hastalığın ileri dönemlerinde bacaklarda oluşturabileceği varis ülseri adını verdiğimiz yaralar ise en önemli komplikasyonudur. Bu nedenle bu aşamaya gelmeden hastalığı kontrol altına almak ve tedavi etmek en önemli prensiptir. Bacak damar ultrasonu sonrası doktorunuz sizin için en doğru tedaviyi planlayacaktır. Varis tedavisinde başarının en önemli anahtarı doğru planlamanın yapılmasıdır. Ameliyat süreci ve sonrasındaki nekahat dönemi oldukça kısadır. Hastane yatışı gerektirmeyen ve iyileşme süreci oldukça kısadır.