Kalp Nasıl Bir Organdır?
Kalbimiz vücudumuza kan pompalayan motor organdır. Aslında kalp, özel bir yapısı olan kastır. Kan ise vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan oksijen ve besinleri diğer organlarımıza taşımaktadır. Kalbimiz tüm hayatımız boyunca hiç durmadan bizim için çalışır. Kalp nasıl ki vücudumuzdaki diğer organların beslenmesi açısından önem taşıyorsa, kalbimizinde sağlıklı beslenmesi onun tüm hayatımız boyunca düzenli ve düzgün çalışması açısından önem taşımaktadır.
Normal kilo ve boyda iseniz kalbiniz dakikada yaklaşık 5 litre kanı vücudunuza pompalar. Hareket halinde bu rakam çok daha artar. Kalpten çıkan ve vücudumuza kan dağıtan ana damar Aort damarı adını alır. Aort damarımızdan çıkan daha ufak çaplı atardamar ya da arter adını verdiğimiz damarlar ise kalpteki temiz kanı organlarımıza dağıtırlar. Organlarımızdaki kirli kanı kalbimize getiren damarlara ise toplardamar ya da ven adını veririz.
Kalbimizi aslında mükemmel çalışan bir makina olarak düşünebilirsiniz. Kalbimiz dört boşluktan oluşur. Kalbimizde bu dört boşluk arasında ve de kalpten çıkan büyük damarlarımıza kan akışını düzenleyen kalp kapakçıkları adını verdiğimiz yapılar vardır. Gene her dakika kalbimizin içindeki bu akışın düzenli olması için uyarı ortaya çıkaran ve de bu uyarıları kalbin ilgili bölgelerine ileterek kalbin ritmik olarak kasılmasını ve de kan pompalamasını sağlayan bir nevi elektrik ağı olarak tanımlayabileceğimiz bir ileti sistemi vardır. İstirahat hali olarak tanımladığımız dönemde kalbimizde dakikada 60-100 arası uyarı ortaya çıkar ve bu uyarılar belirli bir düzen içerisinde kalbimizde seyreder.
KALP DAMAR SİSTEMİ HASTALIKLARI
Kalp damar sistemi hastalıkları dediğimiz zaman, hem kalbimizdeki yapısal hastalıkları hemde damar sistemi hastalıklarını anlamamız gerekir. Damar hastalıklarınıda iki ana gruba ayırırız. Birinci grupta Atardamar hastalıklar yer alırki bunlar kalbimizden çıkan ve temiz kanı taşıyan damarlardır, ikinci grupta ise Toplardamar hastalıkları yer alır ki bunlar kirli kanı kalbimize geri taşıyan damarlardır.
Kalp damar sistemi hastalıları sıklıkla atardamarlarımızın içerisindeki daralmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Bu daralma sonucu başta kalbimiz olmak üzere beyin ve diğer organlarımıza kan akışı bozulmakta vede çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Atardamarlarımızdaki bu daralmalar sıklıkla genç yaşlarda oluşmaya başlar ve ilerleyen yıllarda ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu olaya “ateroskleroz” yada damar sertliği adı verilir. Siz bu olayı sıklıla kalp krizi yada felç geçirdiğinizde öğrenebilirsiniz.
Kalp Damar sistemi hastalılarının oluşması için tek bir neden yoktur. Çoğunlukla birden fazla neden aynı anda ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin bazılarını değiştirme şansına sahip olabilirsiniz ama eğer genlerinizde yada başka bir deyimle ailenizde bu hastalık var ise bu hastalığa yakalanma şansınızı değiştiremezsiniz. Yaşlanmanın önüne geçemeyebilirisiniz. Bu durumda diğer değiştirme şansına sahip olduğunuz nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Peki nedir bu değiştirme şansına sahip olduğunuz nedenlernelerdir? Kalp damar sağlığı için neler yapabilirsiniz?
KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Eğer kalp damar sağlığı için bir şeyler yapmak, daha sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız işe aşağıdaki durumları değiştirerek başlayabilirsiniz.
- Sigara içmeyin. Eğer içiyorsanız hemen bırakın.
- Yüksek kolesterolden (kan yağları) kaçının. Bitkisel beslenmeyi artırmaya gayret edin.
- Yüksek kan basıncından kaçının. (Hipertansiyon)
- Şeker hastalığınız var ise kontrol altında tutun.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Aşırı kilodan kaçının. (Obesite)
- Mutlu olmaya, hayattan zevk almaya gayret edin. Yanlızlıktan kaçının, sosyal olun.
Sağlıcakla Kalın.